Gyors mézeskalács

Idén éreztem magamban először a késztetést, hogy ki kell próbálnom a mézeskalács sütést karácsonykor, évek óta fahéjas-narancsos kekszet szoktam sütni ilyenkor. ITT a receptje. Először a Nők lapja karácsonyi édességes számából néztem ki a mézeskalács receptet, de letettem róla, mert nem volt kedvem órákat várni a tészta meggyúrása után... És akkor találtam ezt az egyszerűbb, gyors receptet. 


Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
– másfél bögre porcukor (2,5 dl-es bögre)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (én egy egész zacsival beletettem, kb 2 ek volt)
– 30 dkg margarin
– 15 dkg méz
– 2 tojás, és 2 tojássárgája
- 1 tojásfehérje megkenni

Máz:
- 1 tojásfehérje
- 20-25 dkg porcukor


Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszerkeveréket keverd össze, add hozzá a puha margarint (én kicsit megolvasztottam), és mehet rá a méz és a tojások is. Villával kavard kicsit össze, amíg össze nem áll nagyjából, majd folytasd a gyúrást tovább kézzel. (Hacsak nincs dagasztód, mert akkor sokkal könnyebb dolgod van... :D ) 

Én kicsit megszenvedtem az 1 kg liszttel, amire összegyúrtam, de annyira nem vészes. Kicsit még ragadni fog a művelet végén a tészta, de nem kell tőle megijedni. Ha összeállt teljesen az egynemű massza, akkor szedd három darabra, nyújtsd ki az elsőt jól fellisztezett felületen, fontos, hogy jó lisztes legyen, mert úgy könnyű szaggatni. Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát (mint én), mert akkor nagyon átsül a mézeskalács, és inkább keksz állagú lesz. Kb fél-1 cm között már szerintem jó. 

Kend meg a a sütiket tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen a tetejük. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe őket és süsd kb 10-12 percig 180 fokon. Én általában szilikon "sütőpapírt" szoktam használni, de a kekszekhez az nem jó, mert felpuklisodik, és eldeformálódik a keksz.





A mázhoz csak keverd össze a tojásfehérjét annyi porcukorral (kb 20-25 dkg), hogy jó sűrű masszát kapj. Töltsd nejlonzacskóba, (ha nincs profi eszközöd hozzá) és a zsák sarkára vágj egy pici lyukat, amin keresztül ki tudod nyomni a masszát és díszítsd fel a kekszeket. Nos mondhatnám, hogy ilyennek álmodtam meg őket, de nagyon nem, sokkal szebb és kreatívabb mintákat terveztem rájuk, de nagyon felidegesített, hogy nem akart sikerülni, ezért maradt ez az egyszerű, de mutatós hullámvonal. :D

Az 1 kg lisztből nekem rengeteg mézeskalács jött ki, egy jó nagy doboz lett úgy tele, hogy rá sem tudtam csuki a tetejét.... :D Mondjuk el is ment vele a fél szombatom... :)





Szeretitek a mézeskalácsot?

Megjegyzések

  1. nyami. :)
    nővérem is pont ma díszítette a mézeskalácsokat, nem várt meg vele. :( :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Én szeretem, de csak azt, amelyik puha. Az általad készített mézes hamar megpuhult? Vagy sütés után is puha volt már?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egyből puha (lett volna, ha nem nyújtom túl a tésztát. :D) De amit vastagabbra hagytam az puha maradt. :3 Meg egyből lehet nyújtani is, nem kell fél napokat pihentetni. :) Szóval az olyan türelmetlen embereknek való, mint én. :D

      Törlés
  3. sok receptet kipróbáltam már én is, de Nekem is kemény volt...remélem ez beválik. ja, anyukák, ha ti is sokat süttök/főztök az ünnepekre, egy jó MOL kezdeményezés, hogy ne a lefolyóba öntsük az elhasznált olajat. http://glurl.co/b-olaj . nagyon hasznosnak tartom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez az első eddig, de nagyon tetszik, mert egyből lehet nyújtani, és egyből puha is, de azért ez is még finomabb, ha áll pár napot. :)

      Törlés
  4. Ezt ki fogom próbálni, az enyém kemény lett legutóbb, akkor mondták, hogy tegyek almát melléjük a dobozba, de minek, akkor sem lett puha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm, nem tudom mit segíthet az alma, lehet ad le egy kis nedvességet ahogy szárad, és attól kellene puhulnia... (?)

      Törlés
  5. Nagyon szépek! Mi idén végre találtunk egy jó receptet, az puha volt és bevált. Egyelőre a templomba vitte őket anyukám, de otthonra is szeretném megsütni. Minden évben másik recepttel kísérletezünk kb. Remélem ez most már tartós lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem eddig ez az első, de szerintem maradok is ennél, ma elkészült a második adag, mert a múlt heti el is fogyott... :D

      Törlés
  6. Idén a mézes nálunk elmaradt, de a receptet mindenképpen elmentettem. Köszönet érte! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése