Sütőtökös receptek

Nem voltam eddig nagy sütőtök fan, de a múltkor úgy megkívántam valamiért, ezért vettem is gyorsan két tököt, amiből három étel is készült, sült tök, muffin, és krémleves. Ezeket osztom ma meg veletek. :) Aki eddig nem kísérletezett vele, annak bátran ajánlom ezt a zöldséget, mert sok benne a vitamin, (sok kedvező élettani hatása van ezáltal), finom, és a kalória tartalma is alacsony. :)


Három receptet hoztam mára nektek, amit ki is próbáltam, plusz még 1-2 inspirációt...

Sült tök kicsit megbolondítva

Hozzávalók:
- sütőtök
- só
- bors
- oliva olaj
- rozmaring

Elkészítés:
Magozzuk ki, és vágjuk közel egyenlő nagyságú darabokra a tököt, majd fektessük őket alufóliával bélelt tepsibe, és locsoljuk meg pár csepp olajjal, és szórjuk meg a fűszerekkel. Kb 50 percre tegyük 240 fokos sütőbe, és süssük meg őket. Nekem a szár részeknek kellet 50 perc, de a kerek résznek, ahol a magház volt elég volt kb 30 is. :)



Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
- 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
- 20 g vaj
- fél fej vöröshagyma
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 80 ml főzőtejszín
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát a vajon, majd sózzuk, borsozzuk, tegyük a fazékba a meghámozott, kimagozott kis kockára vágott tököt és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük puhára. Ha kész öntsünk le róla egy kis vizet, és pürésítsük össze a tököt, adjuk hozzá a tejszínt és a szerecsen diót. Pár perc alatt főzzük össze a tejszínnel a leves.




Sütőtökös muffin:

Hozzávalók:
- 250 g sütőtök
- 2 db tojás
- 80 ml olaj
- 150 g finomliszt
- 150 g  porcukor
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só

Elkészítés:
A megsütött tököt törjük össze villával. (Én a sült tökkel együtt készítettem el a muffinhoz is a megfelelő adagot). Ha kicsit kihűlt keverjük el a két tojással és az olajjal. Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, porcukrot, fahéjt, sütőport és sót, és adjuk a tökös masszához, és keverjük el vele. A massza kb 12 db közepes (2 ek nagyságú) muffinra elegendő. Kanalazzuk a masszát a formákba és kb 200 fokon 20-25 perc alatt süssük készre.

Én a tetejére készítettem egy kis krémet is vajból, porcukorból és citromléből. A vajhoz annyi porcukrot adtam, hogy sűrű masszát kapjak, és egy kis citromlével ízesítettem, hogy ne legyen túl édes. 






További receptek:
Sütőtökös rizottó
Sütőtökös golyó
Sütőtökös tésztasaláta
Baconbe tekert sütőtök
Töktorta
Sütőtökös palacsinta

Még több sütőtökös recept ITT

Cupcake díszítési tippek Halloweenre


Szeretitek a sütőtököt?

Megjegyzések

  1. sütőtök *-* régen én sem szerettem, de egy két éve rákaptam. Mivel szezonja van és meg is kívántam én is, készítettem belőle sütit :D A krémlevet el fogom majd készíteni :)
    http://ria-secret.blogspot.hu/2014/10/sutotokos-suti-recept.html

    VálaszTörlés
  2. A krémlevest imádom, de nem tejszínnel készítve, hanem joghurttal. A muffin receptet pedig ki fogom próbálni :3

    VálaszTörlés
  3. Sütőtök minden mennyiségben és minőségben jöhet! *.*

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése