Zabkásás jóreggelt!

Már régóta motoszkált a fejemben, hogy ki kellene próbálni a zabkását. Sokáig azért nem foglalkoztam vele, mert valami bonyolult dolognak gondoltam, de aztán egy szombat reggel rávettem magam, utánanéztem a receptnek, és rá kellett jönnöm,, hogy tulajdonképpen csak meg kell főzni a zabpelyhet és kész...


Almás fahéjas zabkása aszalt vörösáfonyával

Megnéztem több netes receptet is és tulajdonképpen az alap annyi, hogy egy rész zabkását két rész folyadékban 10-15 perc alatt puhára kell főzni. Aztán persze én sosem tudom megállni, hogy ne költsek hozzá a recepthez, ez most sem volt másképp... :D

Hozzávalók 2 személyre
- 1 bögre zabpehely
- 2 bögre tej (a legtöbb helyen vizet, vagy fele víz fele tejet írnak, de én csak tejjel készítettem)
- 2 ek méz
- két alma reszelve
- fahéj

Elkészítés
A zabpelyhet folyamatos kevergetés mellett főzzük meg a tejben, amikor már majdnem kész (kb 8-10 perc) adjuk hozzá a mézet, a fahéjt és a reszelt almát. főzzük még 1-2 percig, és készen is vagyunk. Én melegen ettem, de a legtöbb receptben azt írták meg kell várni, hogy kihűljön, de nekem melegen sokkal jobban ízlett. :)









Megjegyzések

  1. Én mostanában egyre többet eszek zabpelyhet és előkelő helyen szerepel a gyümölcsös zabkása is :) Nálam is érik már a bejegyzés ;)

    VálaszTörlés
  2. én is nagyon szerettem a zabpelyhet. Volt olyan időszak, hogy suliba mindig azt vittem reggelire. Sajnos egy éve nem igazán eszek már mivel az adagom felénél vettem észre a molyt a tányéromban:( Így érthető, hogy elment az étvágyam tőle.... Múlt héten próbálkoztam vele újra, de direkt nem nagyszemű zabpelyhet vettem hanem kisebbet az undor leküzdése miatt. Mondanom sem kell szintén ugyanígy jártam és dobhattam ki megint. Egyébként Sparos zabpehelyről van szó (de mondom előtte mindig jó volt :( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úh. :/ Hát ettől nekem is elment volna a kedvem. :S

      Törlés
    2. Én jól záródó műanyag dobozban tartom, úgy nem tudnak belemenni. :)

      Törlés
  3. Mmm legjobb reggeli : ) én ha sietek akkor a tejet berakom 2percre a mikróba aztán bele a zabpehelyhet és még elkészülök szépen megszívja magát. : )

    VálaszTörlés
  4. Én úgy szoktam, hogy kimérem a zabpelyhet(30g), utána felöntöm tejjel, hogy épp ellepje(kb.50ml), fél perc mikró, megszívja magát. Utána hozzákeverek fél ek. keserű kakaóport kb.(3-4g), majd én fehérje port is szoktam bele tenni vaníliásat(10-15g). Ere pedig szórok kókuszreszit(kb. 10g). És kész. :) Reggel 5 perc alatt meg van a reggelim. :)

    Ehhez 1,5%-os tejet használok, Lidlis kakaóport(Castello) meg Lidlis aprószemű zabpelyhet(kék zacsis). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki fogom próbálni így is. :) Köszi!

      Törlés
    2. Én majd még banánnal akarom kipróbálni. Nagyon sokan írják, hogy úgy nagyon finom.Csak reggel nem akarok annyira szöszölni. Hétvégente meg inkább olyat csinálok, ami melósabb, ha már hétvége van.:)

      Törlés
  5. a belevágott aszalt szilva és aszalt barack kombó is nagyon finom! ; )
    illetve a banán+ mogyoróvaj vagy mogyoróvaj+lilaszőllő lekvár :P

    VálaszTörlés
  6. Úú, ez nekem is kedvencem, suliba is szoktam vinni - igaz, a többiek furcsán néznek rá, de nem érdekel, finom. :D Általában más előző este elkészítem, simán vízben főzve, még akkor bele is kerül a vörösáfonya, hogy reggelre megpuhuljon, az éjszakát a hűtőben tölti, reggel pedig kap egy kis reszelt almát a tetejére... :3 De a fahéj jó ötlet, el sem hiszem, hogy eddig nem jutott eszembe, elvégre majdnem mindenbe teszek... :D

    VálaszTörlés
  7. Húha, most éhes lettem, ne csináld ezt velem! :D A hétvégi reggelik favoritja, én almát kockázok hozzá. Ha gondolod nézz be hozzám! ;) xoxo:Yvett, http://divat-mania.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  8. Ez vicces, mert én ugyanezen ok miatt nem készítettem még el soha :D De látva, hogy mennyire egyszerű és hogy szerinted finom, ki fogom próbálni, mert amúgy is mindenki ódákat zeng róla :) Köszi a receptet és a csodás képeket!

    VálaszTörlés
  9. Én még soha nem ettem, mert nem szeretem a pépes dolgokat és erről azt feltételezem, hogy puha lesz, igaz ez? :D Ha nem, akkor mindenképpen kipróbálnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan állaga van mint a tejberizsnek. :) A pépessége szerintem attól függ mennyire apró szemű a zabkása. :) Igazából csak megpuhul, de nem fő szét, szóval ha nagyszemű zabkásából készíted, akkor nem lesz pépes. :) De nyugi, amíg nem olvastam receptet hozzá én is ebben a hitben voltam. :D

      Törlés
    2. Az jó, köszi, akkor szerintem ki fogom majd próbálni :)

      Törlés
  10. Köszi, ma ezt reggeliztem fahéjas cukorra. :) fincsi volt! :) már el is felejtettem, hogy szoktam ilyet enni.

    VálaszTörlés
  11. Én kb. fél éve csináltam először. Akkor annyira rákaptam,mint mostanában a zabpalacsintára. :D Én vízzel és tejszínnel csinálom, mert a tej nekem tiltólistás reggel. Nagyon szeretem. :)

    VálaszTörlés
  12. A héten csináltam vacsira, mandulatejjel, pirított mandulával, aszalt sárgabarackkal és juharsziruppal. :P Isteni volt. A páromnak tettem rá reszelt csokit is, ő csak azzal szereti. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése