Mit, és mit ne? Tippek blogoláshoz


Kezdjük az évet pár tanáccsal. Azt hiszem megint megérett bennem pár tipp a blogolással kapcsolatban, amit megosztanék veletek. Hangsúlyozom ez csak az én szubjektív véleményem, biztos van, aki bizonyos dolgokat másképp szeret. Ebben a posztban a blog "felépítését" boncolgatnám egy kicsit. A blog kinézetéről, és a képekről már leírtam a véleményem, amit ITT olvashatjátok.

Szóellenőrzés
Az első és egyik legfontosabb tipp, amiről már írtam, hogy kapcsoljátok ki a szóellenőrzést kommentelésnél, mert nagyon idegesítő tud lenni... :/ ITT elolvashatjátok hogy kell. 



 
Feliratkozott olvasók
Praktikus kitenni a feliratkozott olvasók boxot az oldalsávba, vagy fejlécbe, láblécbe, mert ezen keresztül tud a legegyszerűbben feliratkozni a blogodra az, akinek megtetszik. (Elrendezés / modul hozzáadása / további modulok / Rendszeres olvasók)
Ha esetleg egy blogon nem találod ezt a boxot, akkor a bloggeren keresztül fel tudsz iratkozni, ha  a blogger főoldalán az olvasnivalók listája felirat alatt a Hozzáadás gombra kattintasz, és bemásolod a blog URL címét.



Képek a főoldalon
Erről is írtam már azt hiszem az előző posztban, de mivel fontosnak érzem, így ismét megemlítem. Persze hozzáteszem ez csak az én szubjektív véleményem... 
Ha tördeled a posztokat, és a főoldalon csak egy része jelenik meg az irománynak, akkor esztétikusabb, ha legalább az első kép szerepel a főoldalon, mert az felkeltheti a blogodra látogató figyelmét, és nagyobb rá az esély, hogy továbbolvassa a posztot. (itt most főként az új látogatókra gondolok, nem a feliratkozott olvasókra.) 
Például én is, ha nincs időm a képek alapján szelektálok a posztok között. Ahol tetszik a kép, azt a posztot tovább olvasom, ahol nem, azt nem biztos. Engem személy szerintem kicsit fel is idegesít, amikor nincsenek képek a főoldalon. Egyrészt, mert minden posztot végig kellene kattintgatni. Jó ezt a másik oldalról is nézhetjük, hogy lehet, hogy így kénytelen az ember végigkattintgatni a posztokat, de szerintem több a lusta, mint a kíváncsi ember. :D 
Összefoglalva, én jobban szeretem, ha vannak, mert sokat dobnak a blog főoldalán, de meg tudom azt a taktikát is érteni, amiért nincsenek. De szerintem több ember fordul vissza, mint kattint tovább a hatására. :)

Cimkék
Praktikus, ha az ember cimkékkel látja el a bejegyzéseket, annak függvényében mi is van posztban. Érdemes egy előre meghatározott cimke rendszert felépíteni fejben. Szerintem az sem jó, ha nagyon túlzásba esik az ember, és mindennek külön cimkét ad, mert akkor meg nem lesz átlátható. Jól lehatárolható témákként érdemes véleményem szerint cimkéket kitalálni. 
Nálam például az egyik rendező elv a fő téma (nailart, lakkteszt, kozmetikai termékek, fotó, recept, személyes stb...) a nailartkon belül a kihívásokat is meg szoktam külön címkézni, így lehet egyben látni őket, a lakkteszteken belül pedig márkákként is szoktam címkézni. 
A címkék segítségével sokkal egyszerűbb szerintem megtalálni azokat a posztokat, amikre kíváncsi az ember. Például egy manikűrvadász alkalmával egyszerűbb csak a körmös posztokat végignézni, egy címkére kattintva, mint mindent. :)
És fontos, hogy lehetősleg tegyük is ki ezeket a cimkéket valahova. Én a cimkéket is rendszerezve, több boxban tettem ki a láblécbe.

Oldalak
Ez igazából nem egy eget rengetően fontos dolog, de én például szeretem, ha a fő témák ki vannak emelve a blogon a fejléc alatt egy sorban. Így könnyen tájékozódhat az ember, hogy mire számíthat, ha elkezdi böngészni a blogot. 

A legegyszerűbb, ha itt címke URL címeket adunk meg linkeknek.


Kapcsolat
Érdemes a különböző elérhetőségeket / platformokat (e-mail, facebook, bloglovin,  pinterest, youtube, instagram stb...) megjeleníteni a blogon jól látható helyen. Én az oldalsávban a bemutatkozó kép/szöveg alatt szeretem a legjobban. De akár egy külön fület is lehet neki szerkeszteni, és ott felsorolni őket. 
Engem kicsit szokott idegesíteni, amikor e-mailt szeretnék írni a blog írójának, de nem találom az e-mail címét.







Zene
Szerintem inkább tartózkodjunk a zenétől, gondolok itt arra, hogy szóljon valami muzsika amikor betölti az ember a blogot. Szerintem zavaró tud lenni, ha az ember éppen zenét hallgat blog böngészés közben, és bepofátlankodik valami más dallam. :/ Főleg, hogy ha ír az ember egy kommentet, vagy megnyit egy másik posztot, és újra előről kezdődik a szám. Lehet, hogy elsőre vicces, hogy jé van zene, de ha több kommentet, és több posztot is megnyit az ember, akkor idegesítő, hogy már 6-odjára indul el ugyanaz. Ha mindenképpen szeretnéd kifejezni, hogy milyen zenét szeretsz, akkor egy oldalsávban elhelyezett youtube videó szerintem jobb megoldás, amit akkor indít el az ember, ha akar. :)

Hasznos volt a poszt? Legyen még hasonló?


Megjegyzések

  1. Szia , ez a poszt nekem nagyon hasznos , mert a blogunk eddig nem túl minőségi ://
    Te is feliratkoztál rá , amit köszönök:))
    Sajnos még bele kell rázódni a blogolásba , de dolgozunk rajta!:)
    Hasznos a poszt , én örülnék még ilyeneknek :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper, várom a folytatást! Azt pl hogy csinálod hogy a képeidet rögtön felkínálja pinnelésre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na azt most pont kiszedtem, mert ennél a templatenél bezavart sajnos. :/ A főoldalon ha jól kattintott az ember a read article gombra, akkor nem a poszt jött be, hanem a pinelés... De egyébként csak egy html kódot kell beilleszteni. :)

      Törlés
    2. De sikerült is megoldanom a problémát, így visszakerült, elküldtem a kódot. :)

      Törlés
  3. Szerintem a szóellenőrzésről nem is mindenki tud, ha be van kapcsolva. Nekem is kommentben szóltak, hogy idegesítő, és ha lehet, kapcsoljam ki, de én előtte speciel nem is tudtam, hogy be van pipálva, mert automatikusan volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sem tudnak róla, ezért is írtam meg annó a posztot róla, meg került bele most is a felsorolásba. Én pofátlanul mindig szoktam írni, annak akinek nincs kikapcsolva. :D Mert valószínűleg nem tud róla...

      Törlés
  4. Ja, még valami: számomra a legfontosabb a helyesírás: aki nem tud magyarul írni, annak a blogját bezárom, és az sem érdekel, ha pl. sminkelésben vagy körömfestésben nagyon jó. Mert ha írsz, akkor rendesen tedd, szerintem legalábbis :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az is fontos, bár nálam is előfordulnak hibák, annak ellenére, hogy minimum kétszer elolvasom a bejegyzést posztolás előtt. Előszeretettel ütök félre betűket gépelés közben, amit nem veszek észre, mert én tudom minek kell lennie odaírva, és az agyam azt olvassa... Arra meg nem mindig van idegzetem, hogy még wordbe is bemásoljam. :/

      Törlés
    2. De ez elgépelés, ami nem egyenlő a helyesírással :D Én is néha elütök billentyűt, meg én is vétek egy-két hibát, de pl olyan durvákat nem. Múltkor ettől állt hatfelé a szemem: "el mentem vér vételre". Az ilyet helyesírási lexikonnal ajándékoznám meg, hogy képtelen megtanulni az összetett szavakat, illetve hogy ha az igekötő az ige előtt áll, akkor azt minden esetben egybe írjuk. Utóbbi tud nagyon kiakasztani néha, de én már csak ilyen vagyok :D Múltkor megkaptam, hogy nyelvtannáci vagyok, mondom oké :D -- Egyébként nem akartam senkit megbántani ezzel, csak a véleményem írtam le. --

      Törlés
    3. Igen, szerintem is más az elgépelés, mint a helyesírási hiba. :D Az az én szememet is tudja zavarni. :D Mondjuk az elgépelés is tud bosszantani, ha én csinálom. :D A j/ly-al néha én is bajban vagyok, de azt inkább kikeresem, hogy is van jól, mielőtt leírom. :D

      Törlés
  5. az utolsónál bólogattam és hangos IGENnel kísértem az írásod!! : D én mindig úgy nézelődök a bejegyzések között, hogy ami megtetszik, az jobb klikk, megnyitás új lapon és amikor végig néztem a blogger és a magyar blogok oldalt is, és megnyitogattam az összes olyan bejegyzést ami érdekel, akkor kezdem el nézegetni őket. és ha mondjuk én is zenét hallgatok, vagy megy a TV, akkor mint őrült keresem, hogy honnan szól a zene és kapcsoljam már ki : DDD de például a bejegyzés olvasásánál is zavaró lehet

    szóval nagyon tetszik amit leírtál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is ugyanez van. :D Egyszerre megnyitok vagy 20 oldalt, aztán kinyomozni honnan szól a zene... :/

      Törlés
    2. Nálam is ugyanez, főleg manikűrvadászos, vagy hasonló kihívásos posztoknál szoktam így járni, amikor megnyitok egyszerre 10-20 fület... :D

      Törlés
  6. Nagyon jól összegyűjtötted, teljes mértékben egyetértek a leírtakkal!
    A szóellenőrzés azért sem feltétlenül jó, mert én sokszor kommentelek, rákattintok a közzétételra és már kattintok is tovább, nem mindig veszem észre, hogy itt szóellenőrzés volt, így nem egy kommentem elveszett már a blogokon :-)
    Az oldalak hiányoznak még az én blogomról, de szándékomban áll elkészíteni őket idén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dettó ugyanez szokott lenni nálam is, mire észreveszem, hogy be kellene írni a kódot, már ki is nyomtam az oldalt... :/ Az oldalak szerintem is praktikusak, de az talán nem olyan életbevágóan fontos. :) Mindenesetre jó, ha megcsinálja az ember. :)

      Törlés
  7. szuper poszt , remélem lesz több is :) !!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon hasznos volt! Hála neked, már nálam is vannak oldalak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Örülök, hogy tudtam segíteni. :) Akkor már megérte ez a poszt. :)

      Törlés
  9. Oldalak nálam is voltak egy ideig, de lényegében ugyan azok voltak, mint maguk a címkék is, így csak a címkefelhőt hagytam meg, na meg azért is, mert az előző template nem támogatta valamiért az oldalakat. Amit nagyon tudok utálni, bár lehet az csak az én bibim, hogy ha nincs kereső mező, és egy csomó oldalon át kell másznom, hogy megtaláljak egy konkrét posztot. Persze ez nem lenne gond, ha szép rendezettek lennének a címkék, de erre nem mindenki figyel, csinál száz fajtát, és találd meg amit keresel.
    Egyébként totál egyet értek a leírtakkal, sokak jól tennék, ha olvasnák a posztod. :) Az e-mail mondjuk nálam nincs kiírva, mert már nem egy alkalom volt, hogy olyan is kihasználta a lehetőséget, akibe értelem nem nagyon szorult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha kevés cimkével dolgozik az ember, akkor tényleg nem sok értelme van az oldalaknak. Én mindig olyan templatet választok, amiben alapból benne van. :D
      A kereső mezőt én is szeretem, csak azért nem írtam bele, mert nálam most hiába van kint valamiért nem akar működni, akármit írok be nem ad ki semmit, és nem értem miért... :/ Ezért tartom én is fontosnak a renezett címkéket, mert azokkal is könnyen lehet keresni. :)
      Igen az e-mail kitétele egy bizalmi dolog, mert vissza lehet vele élni. :/ Engem eddig csak normális levelekkel kerestek meg szerencsére.

      Törlés
  10. hasznos volt köszi!!

    VálaszTörlés
  11. Tetszett és hasznos volt, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  12. Hihetetlenül egy rugóra jár már megint az agyunk! :) Már hetek óta tervezek hasonló posztot, ügyesen jegyzetelek, hogy mi is kéne a poszthoz. :D De ami nálad már megtalálható, azt szerintem én kihagyom, csak idelinkelek.^^
    Amúgy nagyon jó poszt lett!

    VálaszTörlés
  13. Örülök, hogy tetszett a poszt Nektek! Igyekszem mihamarabb hozni még hasonlókat. :)

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Szia! Nagyon hasznos ez a poszt. Én is most kezdtem a blogolást.
    Megtudnád mondani, hogy hogyan lehet kiírni az e-mail címemet? Sehogy sem tudom beállítani. Előre is köszi. Ha van kedved nézz be: http://lovelakk.blogspot.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett a poszt. :)
      A legegyszerűbb, ha hozzáadsz egy oldalsó modult a bloghoz, mint a rendszeres olvasók, vagy az archívum. Sima szöveges bőven elég, ha csak az e-mail címedet szeretnéd beleírni. :)

      Törlés
  16. Köszönöm a segítséget!
    Kérdezhetek még 1et? Megcsináltam az oldalakat külön, hogy főoldal, haul stb.. de nem tudom beállítani rendesen. Vagy csak a linket mutatja és semmi mást, vagy ha bemásolom a posztokat, akkor csak 1 bejegyzésbe rakja bele, nem külön-külön. Nem tudom ez így mennyire érthető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem új üres oldalt, hanem linket kell hozzáadni, és ott a címke url címét bemásolni. De úgy látom mire eljutottam ide, már meg is oldottad a problémát. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése