Cukormentes zablisztes piskóta

Mostanában sokszor használom fel a zabpelyhet különböző módokon, és szeretek kísérletezni hogyan lehet vele helyettesíteni a rendes lisztet. Így született meg ez a süti is, amit már kétféleképpen is elkészítettem, meggyes és körtés változatban is. Mind a kettő nagyon fincsi lett, csak ajánlani tudom. 


Körtés fahéjas zablisztes piskóta:

Hozzávalók:
7 ek zabpehely 
5 ek kókusz 
200 g cukornak megfelelő mennyiségű folyékony édesítő
6 tojás
fél sütőpor
egy kis vanília aroma
5-6 körte
fahéj

Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté és a fehérjéből verj habot. A kókuszt és a zabpelyhet daráld le és tedd félre kicsit. 2-3 körtét pucolj meg és turmixolj le, majd keverd össze a tojással, vanília aromával és édesítővel. Ez után mehet bele a ledarált zabpehely-kókusz keverék és a sütőpor is. Végül a tojás fehérje habot óvatosan forgasd bele. Öntsd tepsibe a masszát, tedd rá a maradék meghámozott, felkockázott körtét, szórd meg jó alaposan fahéjjal és mehet a sütőbe 20-30 percre 180 fokon. 

Várd meg amíg teljesen kihűl és csak akkor szeleteld és tálald, mert melegen nem az igazi, talán nem érnek úgy össze az ízek, vagy nem tudom... Kihűlve viszont nagyon fincsi, én reggelire is szoktam enni másnap. :)


Meggyes-kakaós zablisztes piskóta:

Hozzávalók:
7 ek zabpehely 
5 ek kókusz 
200 g cukornak megfelelő mennyiségű folyékony édesítő
6 tojás
fél sütőpor
egy kis vanília aroma
1 pohár natúr joghurt
egy kis kakaó
egy üveg meggybefőtt (vagy friss megy)

Elkészítés:
Ugyanaz szinte, mint az előző esetben, csak itt a turmixolt körte helyett natúr joghurt van, a ockázott körte helyett pedig meggy. 
A tojásokat válaszd ketté és a fehérjéből verj habot. A kókuszt és a zabpelyhet daráld le és tedd félre kicsit. A joghurtot keverd össze a tojással, vanília aromával és édesítővel. Majd mehet bele a ledarált zabpehely-kókusz keverék és a sütőpor is. Végül a tojás fehérje habot óvatosan forgasd bele. Öntsd tepsibe a massza felét, a másik felébe pedig keverd bele a kakaóport és csurgasd rá azt is, végül tedd rá a meggyet és mehet a sütőbe 20-30 percre 180 fokon. 



Nos igen cukormentes.... :D De porcukor nélkül is fincsi, csak ezt még először nem tudtuk, amikor egyből melegen kezdtük tömni a pofinkba, és nem vártuk meg, hogy kihűljön... :) Na de tejszínhabbal persze még istenibb. :D


Szerettek kísérletezni különféle alapanyagokkal?

Megjegyzések

  1. :) A zabliszt a legjobb alternatíva szerintem a piskótához, meg palacsintához, meg az omlós almás süteményemhez is. :D TK búzaliszttel, grahamliszttel stb. nem lehet hasonló hatást elérni szerintem, mint a zabliszttel. :D Ha nem vagyok biztos benne, hogy működik-e a dolog, akkor 70%-30% arányban keverem a zab- és a sima fehérlisztet (utóbbiból kevesebbet rakva, hogy megmaradjon a zabliszttől a lassú felszívódás, ami nekem a lényegi rész, na meg persze hogy cukormentes legyen), bár süteményeknél kicsit bátrabb vagyok, mint pl. kenyérsütésnél - azt mindenképpen 70%-30% arányban sütöm. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése