Fahéjas almáspite

Alma szezon van, és a pároméknál halomban áll az alma, így késztetést éreztem, hogy valami almás sütit kell kreálnom. A választásom az omlós almás pitére esett, mert eddig nagyon bevált, finom édes és fahéjas. =) Könnyű elkészíteni és nem is nagyon lehet elrontani. Számomra a legfinomabb almás süti amit eddig ettem...



Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
- 10 dkg margarin
- 2-3 evőkanál tej vagy tejszín


Hozzávalók a töltelékhez:

- 4-5 db alma
- 15 dkg porcukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 5 dkg margarin

Tetejét megkenni 2 evőkanál méz



Elkészítése:

Keverjük össze a por hozzávalókat egy tálban, majd tegyük hozzá a tejszínt és a margarint és dolgozzuk össze. Ha ragad a tészta tegyünk hozzá még lisztet, ha száraz tejet. Ha megfelelő állagú a tészta csomagoljuk folpackba és tegyük fél órára a hűtőbe.
Amíg a tészta pihen pucoljuk meg az almákat és vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a porcukrot a fahéjjal.
Ha eleget pihent a tészta (de igazából ez a lépés akár el hagyható), akkor vágjuk ketté és nyújtsuk ki a felét, tegyük kerek "pite formába" úgy, hogy túllógjon picit a peremen. Szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel, majd tegyük sütőbe pár percre elősütésre.
Ha kicsit megsüt a tészta halmozzunk rá egy réteg almát, fahéjas cukor és egy kis margarint. Ezt addig folytassuk, amíg tele nem lesz a tál, sőt egy kicsit ki is púposodhat.
Nyújtsuk ki a másik adag tésztát is, és borítsuk az almákra. az edény szélén egy villa segítségével nyomkodjuk le. Szurkáljuk meg villával a tésztát, és kenjük meg a mézzel. 200 fokos sütőben süssük 25-35 percig. A tészta hamar megsül, de minél tovább sütjük, annál puhábbak lesznek az almák. =)
Hagyjuk kicsit kihűlni és tálaljuk. Ha kicsit "leveses lesz nem kell megijedni az csak az alma leve, kanalazzuk ki és locsoljunk belőle kicsit a sütire is. ;)






Szeretitek az almáspitét?

Megjegyzések

Megjegyzés küldése