Hogyan nézzen ki a blogom?

Hogy miről is fog szólni a poszt? Szeretnék megosztani Veletek pár tippet, és tapasztalatot, hogy szerintem hogyan néz ki egy olvasó csalogató blog. Előre leszögezem, hogy ezek nem szabályok, mindössze az én ízlésem kinyilvánítása. :) A poszt oka, hogy kaptam nemrég egy levelet, amiben tanácsot kértek kezdő blogger lányok, mit tudnék nekik javasolni. Akkor le is írtam, ami hirtelen eszembe jutott, de most szépen pontról pontra összeszedtem a gondolataimat, és megosztom veletek.


Miről lesz szó? Három nagy blokkról, a templateről, fotózásról (körmös képekről elsősorban), és képszerkesztésről.
Igyekszem az állításaimat képekkel is illusztrálni, hogy még szemléletesebbek legyenek az állításaim.

I) A sablon

Az első dolog, amivel az ember szembetalálja magát egy blogon, az maga a kinézete (vagyis sablon, vagy más néven template). Több template gyűjtő oldalt találhattok a neten, amik segítségével pár kattintással egyedi blogkinézetet varázsolhattok. Én innen szoktam tölteni, majd személyre szabni: http://btemplates.com/

És mire is kell szerintem figyelni  a jó template kiválasztásánál, és utána személyre szabásánál.
1) Mindenek előtt, szerintem a legfontosabb szempont, hogy könnyen olvasható legyen a blog. 
  • Egyszerű, letisztult betűtípus. A cirkalmas folyóírásra hasonlító betűtípusokat nehéz olvasni, és sokszor nincs is a készletükben ő, ű betű... Poszt szövegének én legjobban az arialt, verdanát, vagy hasonló egyszerű betűtípusokat szeretem. De a poszt címe nyugodtan lehet feltűnőbb is akár.
Az első két betűtípus a bonyolultsága miatt nehezen olvasható, az utolsó viszont könnyen.
  • Ne legyenek se túl nagy, se túl kicsi betűk. Betűtípus függő ugyan, de szerintem 10-14 px az ideális.
Az első betűméret túl kicsi, a második már túl nagy, találjuk meg a tökéletes középutat
  • Ne legyenek a színek zavaróak a szemnek. Sötét alapon világos betűket sokkal fárasztóbb olvasni, mint fordítva, de fehér alapon világos/neon színek sem túl praktikusak.
A világos háttér sokkal felüdítőbb, mint a sötét.

A túl világos, vagy rikító színű betűket sem könnyű olvasni.
2) Kellemes összhatás
  • Legyen átlátható a blog felépítése, könnyen megtalálja rajta az ember, amit keres, és könnyű legyen eligazodni.
  • Legyen letisztult a kinézet, ne zsúfold tele mindenféle dologgal az oldalsávot annyira, hogy elvonja a figyelmet a posztokról. Ugyanakkor a fontos információkat helyezd el itt.
A túl sok doboz az oldalsávokban elvonja a figyelmet a posztról (jobb oldal)
  • Harmonizáljanak a használt színek.

Csak 2-3 színt használj, akkor sokkal harmonikusabb lesz az összhatás, mintha túl sok színt zsúfolsz össze.

  • Ne legyen túl mozgalmas a háttér, mert akkor elveszi figyelmet a tartalomról.
A túl mozgalmas háttér, és az átlátszó dobozok zavaróak lehetnek. (jobb oldal)
  • Használj minél több képet, mert az felkelti a figyelmet. Ha tördeled a posztokat, és a főoldalon csak egy része látszik az írásnak mindenképpen legyen kép a főoldali részben.
A képek jobban felkeltik a figyelmet, mint csak magában a szöveg.

 II) Fotózás

Ez a rész leginkább a köröm fotózásra fog leginkább vonatkozni, mivel nekem ebben van tapasztalatom, de igazából nagy általánosságban is igazak a megállapítások.
  •  Az első és legfontosabb dolog a képekkel kapcsolatban, hogy jó minőségűek legyenek. Sokkal jobb egy szép éles képre ránézni mint arra, ami pixeles, homályos. Én fényképezőgépet ajánlok, azon több mindent be lehet állítani. Többek között van rajta makró mód, és lehet akár fehér egyensúlyt is állítani, ami segítségével színhűbb lesz a kép.
bal: fehéregyensúly állítással / jobb: automatikus fehér egyensúllyal
  • Ha egy mód van rá természetes fényben fotózz, mert sokkal jobbak lesznek a színek, élesebb lesz a kép. Én sosem használok lámpafényt, vagy vakut, mert teljesen elviszi a színeket... Csak akkor szoktam kivételt tenni, ha tényleg nincs más választásom, mert le kell mosnom a manikűrt, vagy ha éppen lámpafénynál jobban látszódik valamilyen csillogás, vagy szín.
Az essence night in vegas topperének a szépségét igazán lámpafénynél lehet elkapni, ezért ezt úgy is lefotóztam (jobb)
  • A háttér legyen egyszínű, így nem veszi el a figyelmet a lényegről, vagyis a manikűrről. Eleinte én elkövettem azt a hibát, hogy mintást hátternél fotóztam, és elveszlett a lényeg a képen... 
A mintás háttér elveszi a figyelmet a lényegről (jobb)
  • Fontos még a legjobb kéztartás és fényképezési szög megtalálása is, ez mindenkinél változó, én hónapokig kísérleteztem, mire végre megtaláltam a nekem tökéletes "pózt". :D
III) Képszerkesztés

Nálam a fotózás sosem áll meg a képek elkészítése után, ha befotóztam a manikűrköket még legalább ugyanannyi időt eltöltök azzal, hogy kiválasszam a legjobbakat, és megszerkesszem őket.
  • A körmös képeimet logóval szoktam ellátni, így egyediek lesznek és "hozzám tartoznak".
  • Fontos lépés a fotók kivágása is, hogy ne legyen túl sok "háttér" a képen. De persze lehet egyből "tökéletesen" is fotózni. :D
  • Én általában még a színeken is szoktam kicsit állítani, egy picit kontrasztosabbá, élénkebbé teszem őket, így a fekete háttér tényleg igazi fekete lesz.
a jobb oldali kép meg van szerkesztve: logóval ellátva, kivágva van , és a fekete is igazán fekete egy kontrasztnak köszönhetően.

Nos, azt hiszem ennyi, ami eszembejut a csalogató, letisztult kinézető bloggal kapcsolatban. Remélem sikerült pár tippet adnom, és nem volt hiábavaló az időtöltésem a poszttal. :)
És mégegyszer hangsúlyozom ez csak az én saját véleményem, vannak kivételek, amikor pont az ellenkezője igaz, annak amit írtam, vagy másnak éppen pont amúgy tetszik.

Ja és még valami, ami nagyon fontos, bár nincs köze a kinézethez. KAPCSOLJÁTOK KI A SZÓELLENŐRZÉST, nagyon macera úgy kommentet írni mindig, hogy szavakat kell beírogatni.... El is megy az ember kedve a hozzászólástól, ha még ezzel is szórakozni kell. :/

Szerintetek milyen a jó blog?

Megjegyzések

  1. Ez tök jó lett. :) Én még kiemelnék egy dolgot, még hozzá a kép élességét. Még ha a színek nem is stimmelnek, de az amikor a háttér éles, a kéz vagy ami van a képen az meg homályos @-) .... ott zárom be a blogot az tuti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Igen! Teljesen egyetértek. :) Szerintem ez általában akkor szokott baj lenni, ha túl közelről készíti az illető a képet, és a gép nem tud a körmére fókuszálni...

      Törlés
  2. nagyon jó ez a bejegyzés, hasznos dolgok vannak benne :) tuti, hogy megfogadom a tanácsaidat, vagy legalább egy részüket :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Akkor már megérte megírni. :) Örülök, ha sikerült jó tippeket összegyűjtenem. :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszett a poszt, remélem sokan elolvassák.^^ Nekem van egy olyan zizim, hogyha megnyitok egy oldalt és vannak csilli villi, animációs modulok, és valami aranyos kurzor beállítva akkor azonnal x. Engem valahogy irritálnak. Én egy blogra feltöltődni járok, és ezek csak fárasszák a szemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh igen... A sok csilli villi dolog nekem sem tetszik annyira, egy-kettő elmegy, de amikor azzal van tele a blog az engem is zavar. :S Mondjuk engem a korzor annyira nem, de szerintem lassítja is a blogot...

      Törlés
  4. szuper kis bejegyzés lett. viszont én hiányolom a programokat amiket pölö használsz :d

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm, igazad van! :D Lesz még folytatása a posztnak úgy érezem. :D

      Törlés
  5. jó bejegyzes es mindenben igazad van, :) én mondjuk tudom hogy nem mindig tudok éles képekkel szolgálni, de szülinapomra novemberbe fényképezőt kérek :D :D (k)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett a poszt! :) És leld örömöd majd a fényképezőgépben. :D

      Törlés
  6. Nagyon tetszik ez a bejegyzésed!
    Annak idején amikor elkezdtem a blogomat én is kértem tanácsokat tőled!Emlékszel? :-?
    Nagyon jó ötlet,hogy másnak is tudsz segíteni aki ezt elolvassa.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tényleg! :) Örülök, ha tudok segíteni. :)

      Törlés
  7. Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy van egy blogom,és eléggé szépen meg szerkesztettem de egy dologgal nem tudok mit kezdeni. Sok bloggernél látom hogy a nevük alatt vannak oldalak ahova ha rákattint az ember az adott bejegyzések gyűjteményét látja pl: arcápolás,köröm,smink ilyenek,de én az istenért nem tudok rájönni hogy az eddig megírtakat hogyan tudnám oda csoportosítani.

    Elküldöm a linkem hátha igy érthetőbb amit kiszeretnék belőle hozni :D

    http://b-eautysanctuary.blogspot.co.uk/

    Amúgy szuper kis bejegyzés :):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örülök, hogy tetszett a bejegyzés. :)
      Ha elláttad a bejegyzéseidet címkékkel, amit úgy látok megtettél, akkor annyi a dolgod, hogy rákattintasz az adott cimkére, például valamelyik posztnál, és ennek a linkjét kell majd kimásolnod, és beillesztened az új oldal létrehozásánál. Annyi a lényeg, hogy ne üres oldalt, hanem internet cím oldal hozz létre. :) Nem tudom mennyire volt érthető. :D DNyugodtan kérdezz még ha nem voltam világos, a magyarázás nem annyira az erősségem. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése